תצורת הטנטו ושימושיה
בעבר חשבתי כי טנטו הינה תצורה ששימושית בלבד לפעיליות טקטיות
תצורת הסכין יש ביוטיוב http://www.youtube.com/watch?v=_MGHCufPlxY
למרות שהסכין בסרטון בעלת חורפה קעורה מטה מה שמקשה על ההשחזה שלה.
אולם לאחרונה לימד אותי חבר כי סכין בואי טנטו יכולה לשמש לעבודה עדינה דווקא בשטחעל ידי השימוש בחלק החוד לגילוף במקרה הצורך ששכחת סכין קטנה, תוך כדי תליית הסכין על האמה עם שרוך ושימוש בחלק הקטן בכף היד מה שמעניק שליטה של האמה בסכין.
מעבר לזה חוד הטנטו מאפשר שימוש לחירור עור ווחומרים אחרים לצורך השחלת חבלים למשל.
האם המומחים כאן יכולים להסביר בענין זה, אולי מייק או סער?
האם אנשי השטח, קרמיט ואחרים, יכולים להגיד מה הם חושבים של השימושיות של תצורה זו בשטח, אם ניסו?
ביחס להשחזה, בעבר לא אהבתי טנטו קטגורית כי חשבתי שקשה להשחיז טנטו מסתבר בניסיונות שעשיתי עם יהלום כי דווקא סכינים רגילות מחייבות תנועה מסובבת במהלך ההשחזה כדי שהחוד יקבל פאזה, בטנטו אתה משחיז חלקים אלה בנפרד מה שמקל על השחזת החוד.
תצורת הסכין יש ביוטיוב http://www.youtube.com/watch?v=_MGHCufPlxY
למרות שהסכין בסרטון בעלת חורפה קעורה מטה מה שמקשה על ההשחזה שלה.
אולם לאחרונה לימד אותי חבר כי סכין בואי טנטו יכולה לשמש לעבודה עדינה דווקא בשטחעל ידי השימוש בחלק החוד לגילוף במקרה הצורך ששכחת סכין קטנה, תוך כדי תליית הסכין על האמה עם שרוך ושימוש בחלק הקטן בכף היד מה שמעניק שליטה של האמה בסכין.
מעבר לזה חוד הטנטו מאפשר שימוש לחירור עור ווחומרים אחרים לצורך השחלת חבלים למשל.
האם המומחים כאן יכולים להסביר בענין זה, אולי מייק או סער?
האם אנשי השטח, קרמיט ואחרים, יכולים להגיד מה הם חושבים של השימושיות של תצורה זו בשטח, אם ניסו?
ביחס להשחזה, בעבר לא אהבתי טנטו קטגורית כי חשבתי שקשה להשחיז טנטו מסתבר בניסיונות שעשיתי עם יהלום כי דווקא סכינים רגילות מחייבות תנועה מסובבת במהלך ההשחזה כדי שהחוד יקבל פאזה, בטנטו אתה משחיז חלקים אלה בנפרד מה שמקל על השחזת החוד.
עד כמה שאני יודע, לא סגנון החוד ולא צורת הלהב הם של טנטו "מסורתי". אמנם סוג כזה של חוד היה בשימוש, אבל רק על חרבות יפניות ארכאיות (מדובר על התקופה עוד שהן היו די דומות לסיניות), ולהב קעור כזה אני מכיר רק על סכין שהיה בשימוש רופאים ולעריפת ראשים, לא לקרב של ממש.
מה שכן, את הטנטו המודרני (חוד משולש, וכו') אני יודע מניסיון שאפשר לנצל להרבה עבודות אגרסיביות טקטיות, וגם לעבודות עדינות יותר. תיאורטית הוא גם הרבה יותר עדיף לדקירה דרך חומרים כיוון שמבנה החוד יוצר חיזוק וכך עמיד יותר.
בכללי, טנטו מסורתי נראה כך-
http://aoi-art.com/sword/sale/image/09386-1.jpg
מה שכן, את הטנטו המודרני (חוד משולש, וכו') אני יודע מניסיון שאפשר לנצל להרבה עבודות אגרסיביות טקטיות, וגם לעבודות עדינות יותר. תיאורטית הוא גם הרבה יותר עדיף לדקירה דרך חומרים כיוון שמבנה החוד יוצר חיזוק וכך עמיד יותר.
בכללי, טנטו מסורתי נראה כך-
http://aoi-art.com/sword/sale/image/09386-1.jpg
הטכניקה לשימוש עדין עובדת באותה מידה עם צורת להב שאינה טנטו. הרעיון הוא ליצור אחיזה שתאפשר שליטה בחוד לעבודה עדינה ומדוייקת. כאמור ה"טריק" הוא באחיזה ולא בצורת החוד המשולשת. תנסה ותראה שעובד באופן זהה עם חוד מעוגל.
לגבי ההשחזה, אכן קל יותר להשחיז את הטנטו ה"אמריקאי" ברגע שמבינים את אופן ההשחזה.
לגבי מה שסאיה כתב: "תיאורטית הוא גם הרבה יותר עדיף לדקירה דרך חומרים כיוון שמבנה החוד יוצר חיזוק וכך עמיד יותר"
אין קשר בין הצורה המשולשת לעמידות בזמן דקירה. מה שמקנה את העמידות הוא מיקום החוד ביחס לגב הסכין (לשדרה). בטנטו ה"אמריקאי" חוד הסכין נמצא מקביל לחלוטין לגב הסכין ולכן בעת נעיצה תומכת השידרה בחוד ומונעת קריסה (בניגוד למבנה של ה: TrailingPoint, Drop Point, Clip Point, וה - Hook Blade שבו החוד אינו נמצא במקביל לגב הלהב לכן בעת נעיצה באופן תיאורטי עלול לקרוס)
בטנטו היפאני המסורתי כמו זה שסאיה צרף אליו לינק עם תמונה (וכמו גם מבנה הקטאנה, ובמבנה ה - Dagger או ה -Spear Point) החוד נמצא גם הוא במקביל לחלוטין לגב הלהב ולכן יעילותו ועמידותו בזמן נעיצה זהים לטנטו המשולש (המכונה בטעות טנטו אמריקאי - כפי שציין סער ידידי, החוד המשולש מצוי גם הוא בלהבים יפניים עתיקים).
לסיכום: מה שקובע את העמידות בנעיצה אינו המבנה המשלוש אלה מיקום החוד במקביל לגב הלהב. בשתי צורות הטנטו (המשולש / אמריקאי או המסורתי המעוגל) מיקום מבנה החוד זה.
רם (קרמיט)
לגבי ההשחזה, אכן קל יותר להשחיז את הטנטו ה"אמריקאי" ברגע שמבינים את אופן ההשחזה.
לגבי מה שסאיה כתב: "תיאורטית הוא גם הרבה יותר עדיף לדקירה דרך חומרים כיוון שמבנה החוד יוצר חיזוק וכך עמיד יותר"
אין קשר בין הצורה המשולשת לעמידות בזמן דקירה. מה שמקנה את העמידות הוא מיקום החוד ביחס לגב הסכין (לשדרה). בטנטו ה"אמריקאי" חוד הסכין נמצא מקביל לחלוטין לגב הסכין ולכן בעת נעיצה תומכת השידרה בחוד ומונעת קריסה (בניגוד למבנה של ה: TrailingPoint, Drop Point, Clip Point, וה - Hook Blade שבו החוד אינו נמצא במקביל לגב הלהב לכן בעת נעיצה באופן תיאורטי עלול לקרוס)
בטנטו היפאני המסורתי כמו זה שסאיה צרף אליו לינק עם תמונה (וכמו גם מבנה הקטאנה, ובמבנה ה - Dagger או ה -Spear Point) החוד נמצא גם הוא במקביל לחלוטין לגב הלהב ולכן יעילותו ועמידותו בזמן נעיצה זהים לטנטו המשולש (המכונה בטעות טנטו אמריקאי - כפי שציין סער ידידי, החוד המשולש מצוי גם הוא בלהבים יפניים עתיקים).
לסיכום: מה שקובע את העמידות בנעיצה אינו המבנה המשלוש אלה מיקום החוד במקביל לגב הלהב. בשתי צורות הטנטו (המשולש / אמריקאי או המסורתי המעוגל) מיקום מבנה החוד זה.
רם (קרמיט)
נערך לאחרונה על ידי קרמיט ב 0:44 ,24 אוקטובר 2009, ש', נערך 2 פעמים בסך הכל.
אני למשל לא ניסיתי בשטח , כי אני לא יוצא לטיולי שטח. אני את רוב עבודות החתיוך שלי מבצע על עור, חבל או בד.
יש לי שניים או שלושה סכינים עם להב טנטו משולש, ואני מאוד נהנה לעבוד איתם לדברים שונים , כל חיתוך שאני צריך לבצע בו קוים ישרים אני מעדיף לעבוד עם הטנטו, כאשר הסכין הוא לא גדול יש הרבה נוחיות בצורה זו של להב. אני מסכים כאשר הסכין הוא קצת גדול אם צריך לבצע עבודות מדויקות יש צורך בסכין קטן יותר , ובמקרה כזה אני מעדיך לעבוד עם להב בתצורת CLIP POINT. לגבי חבלים או צינורות השקיה יש לי העדפה ללהבי SHEEPFOOT עדיפות ללהב חלק על להב עם שיניים או ללהבים מעוקלים כלפי מטה, ככה יש לי פחות מאמץ להשקיע בפעולת החיתוך. אם החבל עבה אני מעדיף להב משונן.
דרך אגב אפילו חיתוך ירקות אני מעדיף לעשות עם טנטו משולש, לזה האמת שאין לי הסבר למה יותר נוח לי. אולי פשוט הרגל.
עד עכשיו הייתה לי העדפה ללהבי SHEEPFOOT בעיקר, מאז שרכשתי להב טנטו משולש, יש לי משיכה מוזרה לצורת להב שכזו , אולי בגלל שיש בו משהו מאיים גם אם לא תמיד פרקטי לשימוש יומיומי.
יש לי שניים או שלושה סכינים עם להב טנטו משולש, ואני מאוד נהנה לעבוד איתם לדברים שונים , כל חיתוך שאני צריך לבצע בו קוים ישרים אני מעדיף לעבוד עם הטנטו, כאשר הסכין הוא לא גדול יש הרבה נוחיות בצורה זו של להב. אני מסכים כאשר הסכין הוא קצת גדול אם צריך לבצע עבודות מדויקות יש צורך בסכין קטן יותר , ובמקרה כזה אני מעדיך לעבוד עם להב בתצורת CLIP POINT. לגבי חבלים או צינורות השקיה יש לי העדפה ללהבי SHEEPFOOT עדיפות ללהב חלק על להב עם שיניים או ללהבים מעוקלים כלפי מטה, ככה יש לי פחות מאמץ להשקיע בפעולת החיתוך. אם החבל עבה אני מעדיף להב משונן.
דרך אגב אפילו חיתוך ירקות אני מעדיף לעשות עם טנטו משולש, לזה האמת שאין לי הסבר למה יותר נוח לי. אולי פשוט הרגל.
עד עכשיו הייתה לי העדפה ללהבי SHEEPFOOT בעיקר, מאז שרכשתי להב טנטו משולש, יש לי משיכה מוזרה לצורת להב שכזו , אולי בגלל שיש בו משהו מאיים גם אם לא תמיד פרקטי לשימוש יומיומי.
מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 7 אורחים