הטלת סכינים למתחילים - ניסיון אישי

logo wide

×
 x 

0
סל הקניות
0

הטלת סכינים - מידע והצעות מניסיון אישי

כתב: דורון לביא, תיקונים עריכה והעלאה עומר יעבץ - סכינים למבינים.

הטלת סכינים היא עניין מורכב. מאחר והנושא עלה החליט ברווז לכתוב מדריך מקוצר בנושא. קצת דברים כלליים ועקרונות. נשמח לקבל את הערותיכם.

 

 

הטלת סכינים למתחילים, מדריך מקוצר

יודגש כבר בתחילה כי הדעות המובאות במאמר זה הינן אישיות של הכותב בלבד.
הכותב אינו מעודד שימוש פזיז וחסר אחריות כלשהוא בכלי נשק קר.
האמור בכתבה זו הינו על דעתו של הכותב בלבד.
 

הטלת סכינים איננה נחשבת לצערי כיום כספורט, בניגוד לקשתות, למרות שהעיקרון דומה והעיקר של היכולת של המיתחרה היא קואורדינצייה בשני הענפים.

בעוד קשתות נהנית היום מפופולריות רבה במקומות מסויימים, אין נטייה להקדיש מחשבה רבה מידיי להטלת סכינים - ודיי בצדק לדעתי - בלהט הקרב להיפטר מכלי נשק טקטי שיכול להביא לך ניצחון מטווח קרוב לעומת האפשרות שתחטיא מטווח בינוני, נחשב לדבר מטומטם למדיי ברוב דוקטורינות הקרב ברחבי העולם. המקום היחיד שבו (לידיעתי) הטלת סכינים מוזכרת כקשורה ללחימה היא אמנות הנינג'ה וגם שם הטלת הסכין מהווה לא יותר מהסחת דעת לפני התקיפה בנשק העיקרי.

א. "Gentlemen-choose your weapons", "רבותיי-בחרו כלי נשק"

השלב הראשון במסע שלנו לגילוי אמנות ההטלה צריך להתחיל בבחירת הסכין.
בחירת סכין הטלה שונה מבחירת סכין לשימוש כללי או ספציפי אחר מטיבעה של הסכין. סכיני הטלה מעוצבים, עקרונית, לפי קו מנחה אחד: הרבה מישקל בלהב, ידית קלה מאד, וצורה אווירודינמית יחסית. ברובן הגדול הצורה הכללית היא של פיגיון. היוצאת מן הכלל, למשל, היא ה"true flight thrower" של קולדסטיל.היא מעוצבת בכלליות כמו פיגיון, אך יש לה קצה אחד מושחז כמו סכין רגילה וגב מאד עבה.
ישנן גם סכינים מקצועיות יותר בעלות מישקולות הניתנות לכיוונון.
 

עקרונית ניתן להטיל כל סכין* ברגע שמתוודעים לאיזון שלה.
* ניתן אף להטיל סכינים מתקפלות אך זה גורל אכזר מאד לסכין...מנגנון הנעילה לא יוכל לסבול את העומסים הכבדים הללו.
 

אז איך בוחרים סכין להטלה?
בהטלה ישנם גורמים מסויימים שלא קשורים כלל לבחירת סכין רגילה.אורך הסכין, משקל הסכין וכולי, כולם משפיעים על הביצוע. ואני אפרט:

1. אורך הסכין:
סכיני הטלה מעוצבות כך שברגע שהן עוזבות את היד, עודף המשקל בקצה הלהב יגרום לו להמשיך להסתובב סביב ציר Y באוויר, בצורה של סינוס (~) לערך. הסינוס נובע מהעובדה שברוב הסכינים האיזון הוא לא ממורכז אלא נוטה חזק לכיוון הלהב, ובשעת הסיבוב הסכין "נימשכת" אחרי הלהב למעלה ולמטה,תלוי באורך הסכין, רדיוס הסיבוב יהיה שונה, צורת ההחזקה והשיחרור, בנוסף על המרחק מהמטרה, ישתנו בהתאם.

2. משקל הסכין:
חוקי הפיזיקה קובעים, שככול שמשקלו של עצם כבד יותר כך דרושה אנרגיה רבה יותר להעיפו למרחק.
סכין כבדה טובה מאד לטווח קצר יחסית ומספקת כושר חדירה ("כוח עצירה" בשפה המקצועית) רציני בהרבה מאשר סכין קלה, שיותר קל להעיף אותה רחוק יותר אך העוצמה שלה חלשה יחסית. את ההבדל ניתן לראות ולשמוע בחדירת להב למטרה (גזע עץ כרות למשל - אל תכרתו לבד - חפשו אחד שניכרת כבר ע"י החברה להגנת הטבע !!!).

3. איזון הסכין:
כמו שציינתי בסעיף מס' 1 לעיל, סכין שלא מאוזנת בדיוק במרכז נוטה לקבל סינוס בתנועה שלה למטרה. פרקטית זה לא משנה, הלהב יפגע בדיוק איפה שתכוונו בהתאם לצורת ה'נטישה' את כף היד, אבל זה משנה למרחק שממנו אתם מטילים. סבסוב של סכין ממורכזת( ללא סינוס) נוטה להיות קצת ארוך יותר.
 

ובכן מה בסופו של דבר?!
כל אחד צריך לבחור בסכין שמתאימה לו מבחינת הגודל והמשקל. לברנשים מגודלים, למשל, אני ממליץ על סכין קצת יותר כבדה וארוכה. עקרונית, הדרך הכי טובה לבחור סכין הטלה שתהיה כלי מוצלח בידיים שלך, היא האינטואיצייה.

אחד הדברים שאני חושב שכולנו עושים, גם בלי להרגיש (-: הוא בדיקת האיזון של כל סכין שאנחנו לוקחים ליד... ברגע שתיקח בידך את הסכין המתאימה, אתה תדע. האיזון שלה "ידבר" אליך. אתה "תרגיש" אותה. כמובן, אם היא קלהכבדהמוזרהמכוערת מידיי, לא חייבים לקנות אותה.

דבר אחד אחרון בנוגע לקניית הסכין: סכיני הטלה עשויות מפלדה יחסית פשוטה וזולה מאד. המחיר הכי גבוה, לדעתי האישית, שניתן באופן שפוי להוציא על סכין הטלה בודדת הוא כ-150 ¤ = וגם אז רק אם זו סכין מבית טוב וידוע.

ב. "wow! How did you do that?", או "וואו! איך עשית את זה?"
עקרונית ישנן 2 אסכולות שונות בנושא ההטלה עצמה.

הראשונה טוענת שכדי ללמוד ברמת "מתחילים", צריך "צבא" של סכינים מאותו סוג.לפחות 6.
השנייה טוענת שאם אתה מתחיל דווקא עם מבחר גדול של סכינים, שלכל אחת איזון שונה ומשקל שונה, רק אז אתה באמת יכול להתמחות באמנות ההטלה עצמה, ולא באמנות ה"חזרה על אותה פעולה סטייל פס ייצור".

1. עם סכינים זהות ניתן להגיע לתוצאות מהר יותר לדעתי - אתה לומד לזהות את האיזון בסכין (אתה לומד איך לזהות, לא רק על אותה סכין אלא באופן כללי - כמו בפתגם הידוע: תן לרעב דג, הוא יאכל ליום אחד. תן לו חכה...). מכיוון שאתה חוזר על אותם פעולות שוב ושוב, יותר קל להבין ולפרש את ההתנהגות של הסכין באוויר ולחזות איך היא תפגע במטרה. גם נוח יותר לתכנן מרחקים שונים ושיטות שחרור שונות.
אחרי כל האימונים המפרכים האלה, אפשר לעבור הלאה לצבע של "מעורבות".

2. סכינים מכל הסוגים:
זה כבר יותר קשה. כל סכין מעוצבת אחרת, שוקלת אחרת, מסתובבת אחרת ובכלל- חוויה אחרת וייחודית. למטיל המומחה קל להשתמש באינטואיצייה, אבל למטיל המתחיל צפוי תסכול קל בהתחלה, כי התוצאות לא באות כל כך מהר ובקלות. היתרון הוא הבנה טובה יותר של "איך מטילים", או במילים אחרות-רכישת אינטואיצייה.
מי שראה את "רמבו 2" בוודאי זוכר את הסצנה שבה רמבו, הגיבור האמריקאי "הכל-יכול" (בסרט עצמו עשה כפיל את כל הסצנות המסוכנות) מטיל את הסכין השחורה שלו בעצמה רבה ופוגע בצוואר של שומר על מגדל שמירה בגובה כמה מטרים. זה לא קל כמו שזה נראה, בהמשך תבינו מדוע.

עקרונות ההטלה:
הטלה מבוססת אמנם על הרגש הפנימי, ניתן להסתייע בחישוב מתמטי פשוט.
הקו המנחה להטלה הוא חצי סיבוב, סיבוב שלם, סיבוב וחצי (די נדיר ומחייב אחיזה בלהב) ו-2 סיבובים.

זה מה שהסכין צריכה לעשות כשהיא יוצאת מהיד שלכם בדרך למטרה, ותלוי במרחק מהמטרה ובהחזקת הסכין מהלהב או מהידית.
מרחק של כמטר מהמטרה:החזקת הסכין מהלהב, חצי סיבוב.
מרחק של כמטר וחצי:החזקה מהידית, סיבוב שלם.
מרחק של כ-3 מטר: החזקה מהידית, 2 סיבובים שלמים.
סיבוב וחצי הוא צעד דיי מסובך משום מה ובספרות המקצועית מתעלמים ממנו, בעיקרון ההחזקה היא מהלהב, במרחק של קצת יותר מ-2 מטר.
(המרחקים משוערים...לא יצא לי למדוד אותם בסרט מדידה...(-: )
במרחקים יותר גדולים הסכין מתחילה לאבד את המומנטום וכבר יהיה הרבה יותר קשה לדייק בפגיעה ו"לתקוע" את הסכין במטרה. 6 מטר זה הגבול המוחלט שהצלחתי להגיע אליו.
 

הוראות בטיחות כלליות:
* זה לא משחק ויכול להיגמר רע. לא משנה איפה אתם מטילים או על מה, וודאו שאין ילדים או בוגרים או חיות שעלולים להיפגע כתוצאה מהשימוש בכלי הנשק.
* כדאי כמובן גם לדאוג שהמטרה שלכם תהייה נגישה לאיסוף חוזר של הסכינים, ולא בעלייה או שיפוע כלשהוא.
* ודאו שאין ליד המטרה משהוא קשיח בו עלולה לפגוע הסכין במקרה של פספוס (סלע למשל, גם סלע גיר, יכול לדפוק סכין טובה!).
* קחו עמכם ערכת עזרה ראשונה עם חסם עורקים טוב, אם יקרה משהו שיהיה זמין.
* אם אתם מטילים בחיק הטבע, שימרו על הניקיון. אין קשר להטלה, אבל מרגיז לראות לכלוך בטבע.
* לעולם לעולם לעולם אל תלכו לבדכם להטיל!!! זהו תחביב מסוכן. תמיד עדיף שיהיה לידכם עוד מישהו. עדיף עם פלאפון.
* קחו בחשבון שדי קל לאבד סכין שלא פגעה במטרה. המלצה חמה, מגנט קשור לחוט ארוך יכול לעזור...
הכי חשוב? להנות.
מקווה שעזרתי,
דורון לביא - "ברווז".